Skip links

0-6 ay Bebek Beslenmesi

Sağlıklı büyüme ve gelişme için bebeklik döneminde yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir. Kötü beslenme hastalık gelişimine zemin hazırlayarak bebek ölümlerine neden olabilmektedir. Kötü beslenme boy kısalığına, obeziteye, çocukların okul başarısında ve sonuçta akademik performansında azalmaya neden olmaktadır.

Anne sütü bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesi için çok önemlidir.  İlk altı ay sadece anne sütü bebeğin su dahil bütün ihtiyaçlarını karşılamaktadır.  Anne sütü her zaman hazır, temiz ve içerdiği fonksiyonel bileşenler ve canlı organizmalar sayesinde birçok hastalığa karşı koruyucu özelliği olan eşsiz ve benzersiz bir besindir. Annenin kendi depolarını koruyabilmesi için emziren annenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi şarttır.

Bebeklerin emme sürelerinde belirli bir sınırlama yoktur. Bebek her ağladığında emzirilmelidir. Anne bebeğin tok olduğunu düşünüyorsa, ağlamaya neden olabilecek diğer nedenleri gözden geçirmesi gerekir. Yenidoğan bebekler genellikle 8-10 öğün beslenmelidir. Bebek büyüdükçe öğün sayısı azalır. Genellikle bir memeyi 5-10 dakikada boşaltarak tokluk hissedebilirken, bazı bebekler 20 dakika kadar emebilir. Eğer bebek emmeye devam ediyorsa diğer memede verilebilir. Eğer bebek iki memeyi de emmişse sonraki beslenme son verilen memeden başlanmalıdır. Prolaktin hormonu geceleri daha yüksek salgılandığı için geceleri emzirmek anne sütünü arttıracaktır.

Bebek günde 5-6 kez idrar yapıyorsa, günde 1-2 defa kaka yapıyorsa, kilo alımı yeterli ise (ilk 3 ay 20-30gr/gün, daha sonraki 3 ay 15-20 gr/gün) anne sütü yetiyor demektir.

Anne sütü ile beslenme ile ilgili olarak özetle;

  • Altı ay sadece anne sütü verilmesi,
  • Anne sütünün iki yıl ve üzerinde verilmesi,
  • Emzirme başarısının arttırılması içim
    • Doğum sonrası anne ile bebeğin hemen tensel temasa geçmesi sağlanmalı
    • Doğum sonrası ilk emzirmeye kadar rutin işlemlerin ertelenmesi (tartma, kan alma, aşı, vs.)
    • İlk 24 saatte 8-12 emzirmenin sağlanması
    • Teknik açıdan doğru bir emzirmenin sağlanması
    • Tıbbi gereklilik yoksa su, mama verilmemesi
    • Emzik ve biberon kullanılmaması
    • Anne ve bebeğin aynı odada kalması
    • Hastane çıkışında D vitamini başlanması
    • Anneye kendi beslenmesi ve yeterli sıvı alımı için de önerilerde bulunulması gerekmektedir.
  • Hastane çıkışından 48-72 saat sonra bebeğin yeniden değerlendirilmesi (beslenme, kilo kaybı, sarılık açısından) önerilmektedir.

Emzirmeye başlamadan önce eller yıkanmalıdır. Meme başı temizliği için günlük duş aldığı sürece emzirme öncesi memeyi silmeye gerek yoktur. Ancak günde en az 2 kez kaynatılmış, ılıtılmış suyla silinmelidir. Memeleri karbonatlı suyla silinmesi zararlıdır. Kurutur ve çatlamasına neden olur. Annenin kendini rahat hissedeceği bir pozisyona geçmesi gerekir.

Anne bebeğini emzirmeye hazırlanırken, bebeğin yüzü anneye dönük olmalı, önce meme başı ile bebeğin dudaklarına dokunarak bebeğin ağzının açılması sağlanmalı ve meme başı ile etrafındaki koyu renkli alan (areola) alabildiği kadar bebeğe verilmelidir. Meme başı ve areolanın alttan tamamı, üstten bir kısmı bebeğin ağzında olmalıdır.

Meme alttan dört parmak ile başparmak üstte (C yöntemi)kalacak şekilde desteklenir. Anne parmakları ile memenin bebeğin ağzında kalmasına yardımcı olur ve memeyi bebeğe doğru sıvazlama hareketi yapar. Anne diğer eliyle bebeğin başına arkadan destek olmalıdır.