Skip links

Bebeğimizle tatile çıkarken

Ailelerin bebek sahibi olduktan sonra en tedirgin oldukları konulardan biri de tatile çıkabilmektir.

Öncesinde yapılacak doğru planlama ve program ile keyifli bir tatil yapılabilir. Hazırlanacak ihtiyaç listesi yapılacak tatil için iyi bir başlangıç ve motivasyon oluşturacaktır. Bebeğinizin ayına göre ihtiyaç listeniz değişecek zamanla hazırlayacağınız eşya miktarı artacaktır.

İhtiyaç listesi:

  • Bebek bezi
  • Bol bol ıslak mendil
  • Alt değiştirme bezi
  • Kâğıt havlu
  • Pişik kremi
  • Beslenme için ayına uygun ürünler, önlük, ağız silme bezi
  • Güneş krem veya losyonu (50 faktörlü), böcek kovucu sprey, güneş gözlüğü
  • Omuzu kapatan şapka, kol ve bacaklarını kapatan ince tulumlar, iç bodyler, ince çoraplar, yedek giysiler, her türlü havaya uygun giysi ve yedekleri
  • Yedek çöp ve buzdolabı poşetleri, tırnak makası, makas, termometre

Ateş düşürücü şurup veya fitil, isilik için bebek yağı, alerji krem veya jelleri, taşıt tutması ve kusmalara karşı fitil veya damlalar bulundurmak faydalı olacaktır.

Uçak yolculuklarında, Uçak kalkarken veya inerken bebeğin kulağında basınç hissi oluşmaması için yutkunma hareketi ile kulağı açması için bebeğe biberon veya sulukla su içirmek veya emzirmek yararlı olacaktır.

En güvenli araba yolculuğu yaşına uygun araba koltuğunda gerçekleşmektedir. İki yaşına kadar bize göre ters tarafa bakarak arabaya kemerlenmiş şekilde yolculuk yapması uygundur. Otomobil seyahatinde sık sık mola verilmelidir.

Havuz yerine denize girmeyi tercih edin. Başını dik tutmaya başladığı aydan itibaren birlikte girebilirsiniz. Güneşin en dik durumda olduğu saatler olan sabah 10.00’dan ikindi saat 16.00’ya kadar güneşten sakının. Güneşe çıktığında da 15-20 dakikalık zaman aralığında olmasına dikkat edin. Gölgede kalacak bile olsa dışarı çıkarken güneş kremi mutlaka sürülmelidir. Serin ve rüzgârlı havalarda ciltte hissedilen serinlik nedeniyle güneş yanığına neden olacağından dikkatli olunmalıdır. Güneşin zararlı etkilerinden korunmanın en iyi yöntemi örtünmektir. Uzun kollu ve uzun paçalı giydirmeye çalışın. Güneş koruyucu kremler 6 aylıktan küçük çocuklara sürülmemeli. Güneş kreminde en önemli nokta, UV ışınlarından koruma derecesidir. Kremlerin kutusunda yazılı olan SPF 50 ve üzerinde olmalı hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan güneş kremleri kullanılmalıdır. Korumanın başlayabilmesi için dışarı çıkmadan en az 30 dakika önce sürülmeli, 2 saat ara ile tekrarlanmalıdır. Burun üstü, kulak kepçeleri, ense, omuz ve ayak sırtı gibi bölgeler unutulmamalıdır.

Uzun süre güneşte kalma durumunda kornea hasarı ortaya çıkabilir. Gerçek korunma için yüzde 100 UV koruma ibaresi olan UV filtreli gözlükler kullanılmalıdır.